RÖMPPÄVIIKKO

Mickelsmäss
Römppäviikko (Holkkavikko) under Mickelsmäss är en mycket gammal fest i Tornedalen och i övriga Norden. Mickelsmäss inföll när skörden var över och när vintern stod för dörren (i slutet av sept). För tjänstefolket var detta en stor händelse under året. Det var en vecka med mycket fest och återhämtning efter en hektisk sommar och höst. Just denna vecka anställdes pigorna och drängarna för ett nytt år. Sålunda kunde de också flytta denna vecka och söka nya jobb. En fri vecka
Römppävikko blev därför en mer eller mindre fri vecka. Man dansade och roade sig hela veckan. Mickelsmäss var en helg för kärlek. Många passade på att förlova sig, andra träffade sin blivande under just denna vecka.

Tjänstefolket fick sin lön
Att tjänstefolket fick sina löner just denna vecka hade säkert en stor betydelse till för allt festande och att marknader ordnades. Mickelsmäss som frivecka härstammar sannolikt från medeltiden då tjänstefolk fick rätten att byta husbonde.

Römppäviikko idag
År 1987 var året då Pajala firade sitt 400-årsjubileum. En jubileumskommitté bildades och Bertil Isaksson var projektledare. Han kom på idén att ta upp den gamla traditionen, Römppäviikko, i samband med jubiléet. Den här veckan anordnades dans varje kväll. Olika byar fick i uppdrag att i turordning ordna dagsaktiviteter med något kulturellt inslag och sedan på kvällen avsluta med dans. På lördagen, som var finaldagen, ordnades en liten marknad på torget i Pajala med hantverk och mat med tornedalsk anknytning. Finaldansen hölls i Pajala.

Första året drog Römppäviikko ca 1500 personer, förrutom ett stort massmedialt intresse från hela världen. Eftersom det är kvinnounderskott i Pajala kommun inbjöd Römppäkommittén kvinnor från hela världen denna vecka. Första året (1987) inbjöds ett 15-tal kvinnor från Holland, Ryssland, Finland, England, Kanada och södra Sverige. Av de kvinnor som inbjudits till Pajala under åren har ca 30 blivit kvar (1998). Römppäviikko har också kommit för att stanna!

 

Intresserad? Ring 070-625 40 51 och lämna namn, telnr samt ärende, eposta till Römppäviikko via vårt kontaktformulär eller skriv till Römppäviikko, Box 96, 984 22 PAJALA så kontaktar vi Dig så snart som möjligt.
Kontakta Pajala Turism Tel: 0978-100 15 för information om logi och resor till och från Pajala.
Boka flyget till Pajala hos Pajala Resebyrå Tel: 0978-711 30.

 

Läs mer...

Hur det började