We Are Sthlm – festival mot slutet av sommarlovet för unga Stockholmare

We Are Stockholm, eller We Are Sthlm som det officiellt heter, är en riktigt trevlig festival i Stockholm som främst riktar in sig till ungdomarna i staden och som bjuder på ett blandat utbud av olika trevliga aktiviteter. Festivalen riktar främst in sig på ungdomar i åldrarna 13 till 19 år och hålls en gång varje år mot slutet av sommarlovet. De festliga festivalaktiviteterna går främst av stapeln i Kungsträdgården (ibland kallad för “Kungsan”) i Stockholms centrala delar, inte alltför långt från till exempel Sergels Torg.

Det finns aktiviteter både på dagtid och på kvällarna. We Are Sthlm är inte en renodlad musikfestival men det finns en del konserter att gå på och artister att lyssna på. Förutom musik så kan man även ta del av aktiviteter inom dans, sport, kultur och samhällsinformation. Dessutom brukar festivalen varje år bjuda på ett helt nytt tema.

Festivalen hette tidigare Ung08 men den kallas sedan ett par år tillbaka för We Are Sthlm och antalet besökare har ökat kraftigt under de år som festivalen har ägt rum. Det genomsnittliga besökarantalet har varit 170 000 besökare per år. Festivalen började för många år sedan när den slog upp portarna för första gången. Sedan år 2003 anordnas den av Stockholms kulturförvaltning. År 2016 så hade festivalen ett mycket högt antal besökare, nämligen så pass många som hela 700 000, vilket var oväntat. Men har man en festival som lockar många besökare och ett så brett utbud av aktiviteter så strömmar förstås antalet till som vill vara med.

En annan faktor som kan bidra till att många vill vara en del av We Are Sthlm är att festivalen i princip inte kostar något alls. Det finns ingen entréavgift. Däremot så har vissa av festivalprogrammets aktiviteter ett så kallat självkostnadspris, samt att man givetvis får betala för eventuellt tilltugg eller alkoholfri dryck som säljs i Kungsträdgården.