Sverige vann mot Sydkorea och kan vinna sin VM-grupp – Festivalstämning nära

August 10, 2018 at 10:35 am

Sverige har fått läge att gå långt i VM tack vare VAR och anfallspel. Tysklands förlust mot Mexiko ger Sverige ett mer gynnsamt läge. Ett oavgjort resultat mot Tyskland skulle ge Sverige en chans att vinna gruppen, vilket väl skulle leda till festivalstämning på gatorna i Stockholm och Göteborg, inte långt ifrån den magiska VM-sommaren 1994.

Om Sverige slår Mexiko i den sista matchen, vilket faktiskt inte känns alldeles vansinnigt otänkbart, så vinner ju Sverige gruppen på sju poäng medan Mexiko får maximalt sex poäng (och Tyskland maximalt fyra efter oavgjort mot Sverige, Sydkorea maximalt sex poäng).

Detta scenario gör att Sverige skulle få en på pappret enklare match i en åttondelsfinal, vilket ju är precis vad Sverige kanske behöver. En anledning till att Sverige gick så långt i VM 1994 var kanske lite tur med lottningen. Saudiarabien i åttondelsfinal och Rumänien i kvartsfinal, var inga dåliga lag, men kanske inte fotbollsvärldens mest skrämmande motstånd heller. Förra gången Sverige var med i ett VM blev motståndet i princip det svårast tänkbara istället. Ett urstarkt Tyskland på hemmaplan! Sverige hade kanske ett ännu bättre lag den gången än 1994, åtminstone på pappret. Men det gick inte.

Att gå långt i en turnering handlar inte endast om den egna insatsen utan också om vilket motstånd man slipper möta. Så ta chansen Sverige! Mexiko har gett er ett gyllene tillfälle att göra något mer av turneringen än att åka ut i åttondelsfinal. Men då gäller det att spela oavgjort mot Tyskland, vilket förstås blir enormt svårt nu när de är taggade till tusen efter den högst oväntade förlusten mot Mexiko igår. Som tur är räcker oavgjort. Om Sverige får frispark, straff eller gör mål på en hörna behöver Tyskland göra två mål. Det blir svårt med Olsen i målet och Granqvist i backlinjen. Därefter väntar Mexiko i vad som kan bli en gruppfinal. Mexiko blir svårslagna men med lite tur och hjälp från VAR finns chansen.