SMS-varningar direkt i mobilen till alla på ett festivalområde

December 28, 2018 at 10:26 am

Mobiltelefonen är en fantastisk liten pryl nu för tiden och den duger till att göra många saker med, inte endast att kolla in roliga klipp, shoppa loss på klädbutiker online som till exempel Hennes & Mauritz online eller ladda hem appar. Mobilen kan även användas till viktigare saker, som att skicka ut viktiga varningsmeddelanden till allmänheten.

Dock görs detta kanske lite oväntat inte i form av någon ny app som man kan ladda hem utan med betydligt äldre teknik än så, nämligen tekniken Short message service eller SMS, ett namn som de flesta nog är betydligt mer bekanta med. Inte så ologiskt kanske. Med SMS får ju alla ta del av de viktiga meddelanden som skickas ut, oavsett vilken version av Android man har eller hur modern ens mobil är.

Meddelandena i fråga heter egentligen formellt Viktigt Meddelande till Allmänheten, eller VMA. Dessa meddelanden kan till exempel handla om att det brinner utanför en kemikaliefabrik eller nära en oljecistern och att det kan vara farlig rökutveckling. Förutom bränder kan ett VMA också gå ut vid ett eventuellt attentat!

Perfekt om man befinner sig på en musikfestival på annan ort än ens hemort och en skogsbrand skulle bryta ut i närheten till exempel!

Lösningen med SMS-utskick av VMA är egentligen inte ny utan har funnits sedan tidigare, men nyheten består i att sedan en lagändring som trädde i kraft den 1 juli år 2017 så har numera SOS Alarm laglig rätt att skicka ut SMS till alla i ett visst område. Tidigare kunde SMS endast skickas till en mobil som var registrerad på en adress i det aktuella området. Mobilernas position får man genom att operatörerna förmedlar vilka mobiler som är uppkopplade mot vissa mobiltelefonmaster vid en viss given tidpunkt. Men infon sparas inte av SOS Alarm och den får inte användas i något annat syfte än att skicka ut just VMA-SMS. Tekniken bakom det hela kallas för LBAS: Location Based Aleting System.