Ny fusion mellan Telia och Bonnier kan gynna festivalbesökare i framtiden

October 29, 2018 at 10:34 am

Det pratas mycket i dagarna om hur Telia är oerhört intresserade av att köpa upp Bonnier Broadcasting, den del av Bonnier som bland annat äger TV4 och C More och som sysslar med framför allt tv och tv-sändningar av olika slag. Och för Telias del kanske det skulle kunna vara en god idé. En nyhet som kan bli positiv för festivalbesökare som vill ta de av mer videoinnehåll direkt i mobilen genom 4G-nätet när de är på festival, mellan konserterna. Att streama musik kan de ju redan. Video tar upp mer data och är finns pengar att tjäna.

Telia försöker gå över mer och mer från att endast sälja dyra och fina mobiltelefoner med tillhörande abonnemang samt bredband till att bli en leverantör av innehåll. En trend som är tydlig i hela telecombranschen. Det förefaller nämligen som att vinsterna och omsättningen börjar sakta in. Och därför behöver man leta efter nya vägar att erbjuda konsumenterna mervärde och innehåll.

Det går inte att sälja hur dyra mobiltelefonabonnemang och hur mycket data till surf som helst, menar analytiker. Redan nu går det att få ett abonnemang där man kan ringa fritt för hur mycket man vill betydligt billigare än för några år sedan, och priserna pressas mer och mer. Att hitta nya kunder som inte skaffat mobiltelefon eller bredband blir också allt svårare. Marknaden börjar helt enkelt att bli mättad, och därför sneglar telecomjättarna mer och mer på andra affärsmodeller och affärsmöjligheter. Telias konkurrent Tele 2 gjorde en liknande affär tidigare när de slogs ihop med Com Hem som levererar olika tv-kanaler till konsumenter som vill kolla in utbudet. Att kombinera innehåll med att sälja själva bredbandslösningen kan ge så kallade synergieffekter, menar experter.

En kritik som har framförts mot Telias eventuella uppköp av Bonnier Broadcasting, där alltså bland annat TV4 ingår, är att ännu en kanal blir (åtminstone delvis) ägd av staten, utöver SVT. Staten äger nämligen mellan 30-40 procent av aktierna i Telia.