Gainesville – gratis musikfestival i Eskilstuna

October 15, 2018 at 10:26 am

Gainesville är en relativt ny och lite annorlunda festival som faktiskt råkar vara gratis för alla. Den började i Stockholm, trots dess väldigt osvenska namn. Men numera så går den av stapeln i den betydligt mindre staden Eskilstuna, även den belägen vid sjön Mälaren, precis som Stockholm. Eskilstuna är kanske mest känt inom den musikaliska delen av Sverige som bandet Kents hemstad. Kent har bland annat recenserats av GP i papperstidning och på nätet.

I år den fjärde augusti så kan man besöka Gainesville gratis i Eskilstuna och det bör man göra om man gillar Markus Krunegård, för han är nämligen en av artisterna som spelar under detta år. Markus Krunegård har varit en etablerad svensk popartist i ungefär tio år nu och har rötterna i den relativt lilla staden Norrköping. Att Krunegård har sina rötter där hör man i vissa låttitlar som handlar om hans hemstad, men också på hans röst eftersom östgötskan ofta tränger igenom. En likhet som han har med bandet Kent från Eskilstuna är finlandssvenskheten. Markus har både finländskt och svenskt ursprung nämligen, vilket är något som kan sägas om bandet Kent där vissa av medlemmarna har rötterna i Finland och kanske hamnade i Sverige på grund av den kraftiga arbetskraftsinvandringen från Finland till Sverige förr i tiden, till exempel på 1960-talet.

Gainesville är en festival som är gratis och perfekt för en person som jobbar som live dealer eller datorprogrammerare att slappna av på. För att gå runt förlitar de sig förstås på sponsorer, både kommunala i form av att det offentliga går in med stöd, men också privata sponsorer företaget Stiga som bidrar för att hjälpa till så att Gainesville kan bli av. Festivaler som är gratis finns lite här och var men ofta med mer kommersiella artister eller mindre namnkunniga artister som headline:ar festivalerna.