Flottkalaset – Kalas för många

När Flottkalaset långt norrut i inre Norrland slog upp portarna för tredje gången så utökade man från en festivaldag till två dagar istället och resultatet som man höll tummarna för var att ett nytt publikekord skulle kunna slås. Flottkalaset är ingen stor festival med sydsvenska mått mätt, så förväntningarna var att gå från 800 besökare under åren innan, till att nå upp över 1000 besökare. Man hoppades på det viset äntligen lyckas passera en magisk gräns som kanske låter ganska knapp men som faktiskt är mycket för en liten festival mitt inne i Norrlands inland, där många små städer och glesbygd finns och där det kanske till och med finns mer mygg och flera älgar än människor på några håll.

Men i och med att man gick från en dag till två dagar ökade även pressen en aning på arrangörerna. En fördel med att arrangera Flottkalaset under två dagar var att om vädret skulle vara dåligt en viss specifik dag fanns åtminstone chansen om mindre regn nästa dag. Efter regnet dyker ju solskenet upp, brukar det sägas ibland.

Vädret är dock något som kan vara lynnigt och skifta snabbt, inte endast från dag till dag utan från timme till timme just under sommaren. Kraftiga byar av störtregn och blixtar och åska kan snabbt avlösas av nytt solsken. Det oförutsägbara sommarvädret på sommaren går inte att räkna med eller lita på fullt ut, åtminstone inte i Sverige. (Med undantag för i Göteborg förstås där det ofta regnar på grund av att nya lågtryck dyker upp från Atlanten. )

Oavsett väder och vind bör Flottkalaset anses vara något av en riktig kulturfest. Det håller nog de flesta med om som besökte Flottkalaset under något av de tidigare åren.

Förutom musik, som är festivalens huvudsakliga fokus och kärna, innehåller Flottkalaset även en hel del teater och dans.