Flottkalaset för stora och små

Om du lockas av lite mer udda festivaler eller snarare folkfester på ovanliga ställen så hade du kanske gillat Flottkalaset. Flottkalaset i Tjaukas var egentligen mer av en kulturfest för alla som firade den norrländska, norrbottniska kulturen i stort snarare än popmusik för yngre besökare. Ett stort kalas för en bygd och region. Eller stort och stort förresten, runt 1000 besökare blev det, inte mycket mer än så.

Genom att utöka festivalens, eller snarare kalasets, dagar från en till två blev Flottkalaset lite mer populärt men inte så mycket som tillställningens marknadsgeneral hade önskat.

Trots det blev Flottkalaset populärt och framför allt ett mycket uppskattat evenemang av de som faktiskt besökte Flottkalaset.

På kalaset ägnade man sig inte endast åt musik eller dans. Arrangörerna valde att se på sitt festliga kalas mer som en enda stor fest för hela familjen än en festival för unga eller vuxna och detta märkte man särskilt under den andra dagen när mycket av programmet som stod på menyn tillägnades de lite yngre besökarna.

Det bjöds bland annat på en skola där man kunde lära sig mer om cirkusen och dess konster. Flottkalaset tog i så det knakade och bjöd in långväga gäster för att lära ut mer om cirkusens konster och hemligheter. Två cirkusartister hela vägen från Italien tog sig upp till norra Norrland för att försöka ge Flottkalasets besökare en första introduktion i att gå på lina.

Som om inte det vore nog bjöds det på ytterligare en hel del spännande och roliga aktiviteter som både stora och små i en familj kunde njuta av och uppskatta på Flottkalaset, ett kalas som bland annat bygger på just att åka lite flotte på en älv eller sjö. Barnteater för de allra minsta var till exempel också ett väldigt uppskattat inslag. Man försökte hitta på olika aktiviteter för hela familjen.