Festivalstämning på börsen när Telia kämpar vidare för att köpa Bonnier

October 9, 2018 at 10:34 am

En nyhet som så gott som alla tidningar har skrivit om på senare tid, inklusive kvällstidningen Expressen, som kanske inte främst skriver om ekonomiska affärer utan hellre fokuserar på andra slags nyheter eller gör sitt bästa för att driva opinion på ledarsidorna, är att Telia är intresserade av att köpa upp Bonnier Broadcasting. Det skulle i så fall ske i en affär som experter på företag och företagsuppköp menar skulle kunna vara värd cirka 10 miljarder kronor, pengar som Telia skulle vilja använda för ett uppköp.

Affären skulle medföra ett uppköp av Bonnier Broadcasting och förutom att få tillgång till TV4 och alla deras program och varumärken så skulle i affären även C More samt den finländska kanalen MTV ingå. Telia skulle få dem på köpet, vilket kanske inte är alltför attraktivt eftersom både MTV och kanske i synnerhet C More är stabila förlustaffärer som nog inte är alltför lockande att ta över. TV4 däremot är ett mycket varumärke som gör Telia intresserade. En intressant aspekt av affären är att festivalsommaren i Sverige kanske får sig ett uppsving i och med att Telias muskler kan leda till en nysatsning på bevakning av festivaler och musikscenen i tv.

Tanken är att kunna använda TV4 som bas för att vinna en konkurrensfördel mot andra operatörer som levererar telefoni så väl som bredband och mobilt bredband. Telia skulle kunna låta sina kunder få tillgång till unikt och exklusivt innehåll från TV4 som man inte hittar någon annanstans, menar analytiker, vilket skulle kunna driva på affärerna för Telia ytterligare.

Dock vet ingen i nuläget om affären verkligen blir av och går i hamn, och det hela försvåras av att regeringskansliet, enligt uppgifter, hellre vill att Telia använder pengarna till en extra utdelning än ett uppköp av Bonnier Broadcasting.

Men förhandlingarna rullar vidare. Planen är att presentera en affär innan midsommar. Det som skulle kunna vara ett problem enligt en källa med insyn i förhandlingarna är själva prislappen för affären.