Festivalstämning hos riskkapitaliser när djursjukvårdsföretaget Anicura säljs vidare

July 21, 2018 at 10:35 am

En nyhet som har fått en stor spridning i de olika svenska tidningarna, och som bland annat det har rapporterats om i tidningen Svenska Dagbladet är att ett riskkapitalbolag som heter Nordic Capital tänker sälja djursjukvårdsföretaget Anicura. Affären blir av efter endast fyra års ägande och beräknas vara värd så pass mycket som 15 -20 miljarder kronor, enligt “väl underrättande källor”, som det heter.

Köparen är det amerikanska företaget Mars. “Vänta nu, samma företag som säljer choklad?” tänker du kanske nu. Precis, exakt, helt rätt. Samma företag som tjänat en förmögenhet på att sälja choklad, men som har ett betydligt större affärsområde när det gäller sjukvård för djur. Mars Petcare heter den grenen av Mars. Det finns mycket pengar att tjäna på sjukvård för djur.

Vem vet, kanske ger de sig in även i musikfestivalbranschen? Företag med ekonomiska muskler och breda affärsområden har gjort tvärare svängar förut.

Enligt Anicuras vd Peter Dahlberg är Mars den bästa ägaren för Anicura på lång sikt. Och på riskkapitalbolaget Nordic Capital är man också nöjda och menar att affären är en av de bästa affärerna som man har gjort någonsin, om man tittar på avkastningen. Det säger Thomas Vetander som är en delägare på Nordic Capital.

Hur mycket som affären var värd vill man inte gå in på från officiellt håll från något av företagen, men däremot så gick förhandlingarna snabbt. Det tog mellan 3-4 veckor innan affären va i hamn och det stod klart att Anicura skulle köpas upp av Mars.

Anicura blir en helt fristående del av Mars Petcare och man ändrar inte på namnet utan behåller varumärket Anicura. Även huvudkontoret blir kvar på samma ställe som i dag, nämligen i Danderyd en bit norr om centrala Stockholm.

På fyra år med Nordic Capital som ägare har Anicura växt mycket, från 1000 till 4000 anställda och från 50 kliniker till 200.