Bråvallafestivalens artistutbud

Bråvallafestivalen var en festival som inte drog sig för att slå på stort och satsa hårt på att locka till sig världsartister såväl som riktigt stora svenska artister under den tid som den varade, innan festivalens oväntade kollaps. Publiken strömmade till redan under festivalens premiärår för att gå och kolla på de stora internationella artisterna, som det amerikanska rockbandet Green Day, som hållit sin flagga högt ända sedan 1990-talets dagar, till det tyska vrålande Heavy Metal-bandet Rammstein, som egentligen ingen gillade men alla ville kolla på ändå för att kunna säga att de var där och såg Rammstein. Eller okej, det kanske finns några personer där ute som på riktigt uppskattar Rammsteins musik. Jag är inte en av dem tyvärr.

Ytterligare en världsartist gästade Bråvalla under det första året, men han var faktiskt svensk. Egentligen heter han Tim Bergling, men för världen blev han mer känd under ett annat namn, ett artistnamn, nämligen Avicii. Tillsammans med Swedish House Mafia var Avicii det sena 00-talets och 2010-talets allra största internationella namn vad gäller musikgenrerna House och EDM – Electronic Dance Music. Vad det handlar om är med en annan beskrivning typisk summerbust-musik för den nya generationen tonåringar som föredrar fina kläder, lyxiga livsstilsbloggar och cafe latte framför gyttjebad, folköl och leriga campingplatser – eller dunka – dunka, som vissa hade kallat det. Swedish House Mafia la ner för några år sedan och Tim Berglings tragiska öde känner nog de flesta till.

Kanske säger huvudakterna något om Bråvallas inriktning. Mer mainstream för att locka massor av besökare och mindre indiepop för de “riktiga” festivalbesökarna som hade vallfärdat till Hultsfred, Arvika eller Peace & Love-festivalen i Borlänge under 1990-talet och 2000-talet. Bråvalla var en bredare festival, och avgjort mer kommersiell. Det märktes på besökssiffrorna, redan under första året var de väldigt höga. Norrköping hade plötsligt, hastigt och lustigt tagit över som Sveriges musikfestivalhuvudstad, åtminstone när det gäller att vara störst och få flest besökare.