Bråvallafestivalen

Bråvallafestivalen var en festival som hade en kort tid i den svenska sommarsolen. Bråvallafestivalen var ett mycket lovande koncept – en festival i Norrköping som är en stad med goda kommunikationer, nära till både Linköping, Jönköping och förstås Stockholm. Dessutom belägen utanför Norrköping och med närhet till järnväg, den svenska stora motorvägen E4 och järnvägsstationen i Norrköping.

Men det sägs att en svala gör ingen sommar och det stämmer kanske. Bråvallafestivalen levde ett kort och intensivt liv innan den fick läggas ned. Och det blev en kort sommar för arrangörerna innan sagan var all för Bråvalla, endast några år efter invigningen. Exakt vad som gick fel är svårt att säga, kanske var Bråvalla inte lönsam. Vissa menade att den egentliga orsaken bakom Bråvallas hastiga sorti var av ekonomisk art. Den officiella huvudsakliga orsaken till att Bråvalla fick lägga ner var att det inträffade en rad sexuella ofredanden på festivalen, och även en del sexuella brott av mer allvarlig natur, något som gjorde att det blev stora rubriker, ja väldigt stora till och med. Kritiken var hård och beskedet om att det ej skulle bli någon Bråvallafestival på det före detta flygfältet utanför Norrköping dök upp snabbt och slog ner som en bomb.

Bråvalla Festival var en festival som gick av stapeln under tre dagar och den slog för första gången upp portarna den 27:e juni år 2013 och höll på till och med den 29:e juni år 2013 den sommaren. Till skillnad från Hultsfredsfestivalen och Peace & Love i Borlänge var Bråvalla Festival en betydligt mer kommersiell festival, och också en festival som slog hårt mot just Peace & Love-festivalen i Borlänge. Med de världartister som FKP Scorpio tog in som huvudakter till Bråvalla blev det svårt för den mer ideologiskt baserade och mindre kommersiella, mer ideella festivalen i Borlänge att stå sig i konkurrensen. Att båda festivalerna gick av stapeln ungefär samtidigt i slutet av juni slog hårt mot P&L i synnerhet.