Bråvallafestivalen och Hultsfred

Bråvalla blev en stor succé redan under det första året som festivalen arrangerades av FKP Scorpio. Det fanns verkligen utrymme på marknaden för en ny festival och läget i Norrköping var väldigt strategiskt och lämpligt för en festival, med goda anslutningar. Målsättningen med Bråvalla under det första året var från början att sälja 40 000 biljetter, men festivalens popularitet överträffade till och med arrangörerna FKP Scorpios förväntningar. Det slutade med en riktig försäljningssuccé och hela 51 590 sålda biljetter, vilket vid den tidpunkten var ett rekord för en festival i Sverige. Bråvallafestivalen lyckades dock slå ett nytt rekord redan nästa år. Under år 2014 sålde man hela 56 071 biljetter, en smått overklig siffra för en festival i Sverige.

Vid det laget hade FKP Scorpio börjat snegla på andra typer av arrangemang och musikfestivaler. Efter att den “riktiga” Hultsfredsfestivalen blev nedlagd i början av 2013, ungefär samtidigt som Bråvallas planer och stora artister avslöjades, började man försöka ta över Hultsfredsfestivalen från FKP Scorpios håll. Resultatet blev en väldigt otippad festival. Man ville behålla namnet Hultsfred men samtidigt flytta festivalen till en annan plats.

Man valde att grunda Hultsfred goes Stockholm i Sigtuna. Ett initiativ som inte togs väl emot, eftersom en Hultsfredsfestival som inte gick av stapeln i just Hultsfred kändes helt fel och inte det minsta genuin eller äkta. Hultsfred goes Stockholm fick trots allt en del besökare men blev verkligen ingen succé och inte blev det bättre av att hela festivalen i mitten av juni mer eller mindre regnade bort. Artisterna som spelade gick heller inte riktigt att jämföra med det artistutbud som den riktiga Hultsfredsfestivalen hade lyckats boka.

Några entusiaster försökte starta om från noll med en ny Hultsfredsfestival, fristående från den tidigare arrangören Rockparty, dock i betydligt mindre skala. Hultsfred levde vidare på ett vis men den riktiga Hultsfredsfestivalen under glansåren på 1990-talet och 200-talet var förbi.